Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Archief 2008

Porsche-bestuur geeft groen licht voor meerderheidsbelang in Volkswagen

Leusden, 4 maart 2008 – De Raad van Toezicht van Porsche Automobil Holding SE heeft groen licht gegeven om het belang in Volkswagen AG uit te breiden naar meer dan 50 procent. Tijdens een buitengewone vergadering op maandag 3 maart gaf de Raad van Toezicht toestemming aan de Raad van Bestuur om de benodigde stappen te nemen die voorgeschreven worden door de internationale wet- en regelgeving op het gebied van mededingingsrecht. De toetsing door de toezichthoudende organisaties neemt naar verwachting enkele maanden in beslag. Dr. Wendelin Wiedeking, Chief Executive Officer van Porsche SE, gaf aan dat een fusie tussen de twee bedrijven niet in de planning ligt.

Zodra de vereiste goedkeuringen bemachtigd zijn, kan Porsche SE een meerderheidsbelang nemen in Volkswagen. Dr. Wendelin Wiedeking zei hierover: ‘Het is ons doel om een van de grootste en meest innovatieve automotive-allianties te creëren. Een alliantie die in staat is het op te nemen tegen de toenemende internationale concurrentie. Als gevolg van dit besluit zullen Volkswagen en Porsche in de toekomst een nieuw hoofdstuk aan de historie van de auto-industrie kunnen toevoegen, met een samenwerking die gebaseerd is op gelijkheid en collegialiteit.’ Vandaag, dinsdag 4 maart, heeft de Raad van Bestuur de medewerkers van Porsche op de hoogte gebracht van het besluit en de stappen die daarop volgen.

Nadat Porsche SE het meerderheidsbelang verkregen heeft, wordt Volkswagen AG een dochteronderneming van Porsche Automobil Holding SE, net als Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. Het gevolg is dat werknemersvertegenwoordigers van het Volkswagen-concern zullen toetreden tot de Raad van Toezicht van Porsche Automobil Holding SE. Samen met de vertegenwoordigers van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG vormen zij het werknemersdeel van de twaalfkoppige Raad van Toezicht van de holding.

Tegelijkertijd nemen de door de Europese Volkswagen-werknemers verkozen vertegenwoordigers zitting in de ondernemingsraad van Porsche SE. Aangezien het aantal werknemers van beide dochterondernemingen verschilt, zal de ondernemingsraad van Porsche SE voornamelijk uit werknemersvertegenwoordigers van Volkswagen AG bestaan.

‘Ons streven om de grootste aandeelhouder van Volkswagen te worden is goed nieuws voor de werknemers van zowel de Volkswagen Group als van Porsche. Het besluit van de Raad van Toezicht stelt de toekomst van beide bedrijven op de lange termijn veilig’, aldus dr. Wendelin Wiedeking.

De uitbreiding van het belang in Volkswagen met een verdere 20 procent staat op basis van de actuele aandeelkoers van ongeveer 150 euro per gewoon aandeel gelijk aan een investering van bijna tien miljard euro.

2008/03/04