Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Archief 2008

Wolfgang Porsche viert 65ste verjaardagOndernemer, aandeelhouder, voorzitter en bruggenbouwer


Leusden, 6 mei 2008 - Dr. Wolfgang Porsche viert op 10 mei 2008 zijn 65ste verjaardag. De jongste zoon van Ferdinand (Ferry) Porsche is voorzitter van de Raad van Commissarissen bij zowel Porsche Automobil Holding SE als bij Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. De in Stuttgart geboren Wolfgang Porsche maakt al dertig jaar deel uit van de Raad van Commissarissen bij de sportwagenfabrikant. Tevens is hij familiewoordvoerder sinds de dood van zijn vader in 1998.

Door zijn vele functies, nuchtere visie en zakelijke achtergrond wordt Wolfgang Porsche beschouwd als de ideale bruggenbouwer tussen de onderneming, de aandeelhouders, het verleden en de toekomst. Wolfgang Porsche leverde een waardevolle bijdrage aan de kapitaalsuitbreiding in 1992 met het oog op voortgaande zelfstandigheid van de fabrikant. Daarnaast droeg hij bij aan cruciale beslissingen over de bouw van de fabriek in Leipzig, het aandeelhouderschap van Volkswagen in 2005 en de groei van het productportfolio met de Roadster Boxster, de Cayenne en de vierpersoons Gran Turismo Panamera. Voor Wolfgang Porsche is het vanzelfsprekend dat hij het bedrijf uitbouwt zoals zijn vader en grootvader nastreefden.

Dr. Wendelin Wiedeking, CEO van Porsche SE, vertelt: ‘Wolfgang Porsche biedt onvermoeibaar steun en advies, zowel bij vragen over gewone, dagelijkse zaken als tijdens strategische beslissingen over de beste koers van het bedrijf. Zijn visie is altijd helder en oprecht. Hij is een onmisbare brug tussen de onderneming en de aandeelhouders, waarbij we kunnen rekenen op zijn integriteit en loyaliteit, wat we zeer waarderen.’

Ondernemer

Wolfgang Porsche werd geboren op 10 mei 1943 als jongste zoon van Dorothea en Ferdinand Porsche, oprichter van het sportwagenmerk. Hij behaalde een graad in de Business Administration aan de Universiteit van Wenen in 1973, gevolgd door een doctoraat in International Business. Na zijn studie werd hij ondernemer en startte de import van Yamaha-motorfietsen in Oostenrijk, waarmee hij 27 jaar zeer succesvol zou zijn. In 1976 ging hij naar Stuttgart om als manager bij Daimler-Benz AG diverse verkoopactiviteiten in binnen- en buitenland te leiden. Twee jaar later werd Wolfgang Porsche benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Porsche AG, waarvan hij in 2007 voorzitter wordt. Daarnaast is hij lid geweest van de Raad van Bestuur van Porsche Holding GmbH in Salzburg, de grootste Oostenrijkse handelsfirma. Wolfgang Porsche is ook voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de Zwitserse horlogemaker Eterna S.A. en lid van de Raad van Commissarissen bij Volkswagen AG in Wolfsburg. Deze laatste functie bekleedt hij sinds 24 april 2008.

De familie koos Wolfgang Porsche tot woordvoerder na de dood van zijn vader Ferry in 1998. Aan deze positie ontleent hij zijn rol als consensusbouwer en intermediair tussen de familieleden, waarmee het gezamenlijke doel van onafhankelijkheid en financiële stabiliteit van de fabrikant gewaarborgd is. Zijn rustige, objectieve stijl evenals zijn humor zijn Wolfgangs voornaamste instrumenten. Ooit omschreef hij zichzelf als een ‘Swabische’ Oostenrijker voor wie nuchterheid, betrouwbaarheid en traditie het belangrijkst zijn.

Onderscheidingen

Voor zijn verdiensten ontving Wolfgang Porsche tal van onderscheidingen. In 2005 nam hij de Grote Gouden Medaille voor Dienstbaarheid aan de Republiek Oostenrijk in ontvangst, de hoogste onderscheiding die het land kent.

2008/05/06