Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Archief 2007

Boek over Racing Team Holland


Leusden, 20 augustus 2007 -- Dinsdag 28 augustus wordt in het Koopmanshuis te Leusden, pal naast Porsche Centrum Leusden, het eerste exemplaar van het boek Racing Team Holland, The Story of the Dutch Racing Team door Hans Hugenholtz jr. aangeboden aan Gijs van Lennep, Coureur van de Eeuw. Raceauto’s van het merk Porsche speelden in de beginjaren van het Racing Team Holland een uiterst belangrijke rol.

Het boek van auteur Rob Wiedenhoff, in samenwerking met Ed Heuvink, is een uitgave van de Stichting Racing Team Holland waarvan Hans Hugenholtz voorzitter is.

De luxe uitgave, in de Engelse taal, behandelt de roemrijke geschiedenis van het Racing Team Holland dat in 1963 werd opgericht door mr. Erik Hazelhoff Roelfzema (‘Soldaat van Oranje’) en Ben van Marken. De eerste race van het team, dat in de beginjaren uitkwam met in de Nederlandse racekleur oranje gespoten auto’s, was de Grand Prix van Spa op 17 mei 1964. Ben Pon debuteerde in Francorchamps voor het nieuwe nationale raceteam met een Porsche 904 Carrera GTS.

De initiatiefnemers van het Racing Team Holland koesterden hooggespannen verwachtingen en toonden aan dat ook in Nederland voldoende talent aanwezig was om succes te kunnen behalen in het internationale autosport theater. Wat duidelijk bleek met Gijs van Lennep die perfect werd begeleid door Ben Pon, de eerste rijder van het nationale team.

Racing Team Holland werd een graag geziene gast op veel circuits en blonk uit door de technisch perfecte preparatie van de auto’s. Na de ‘Porsche periode’ (1964-1967) volgde onder meer racen met variomatische transmissie (formule 3 Tecno-DAF, 1968). In 1978 behaalde Jan Lammers de Europese formule 3 titel. Het sluimerende team werd in 1987 door Hans Hugenholtz gewekt door onder de roemruchte naam voornamelijk internationaal deel te nemen aan wedstrijden met historische automobielen.

Het ontstaan van het Racing Team Holland was vooral te danken aan de visie van de inmiddels 90-jarige Erik Hazelhoff Roelfzema. ,,Ik zag geen enkele reden waarom Nederland niet kon uitblinken in de autosport. Je moet altijd het gevoel hebben dat je de top haalt en dan gaat het je meelopen. Maar als Ben Pon senior niet had meegedaan en erachter had gestaan, dan was het gewoon niet gelukt. Dan was er niets gebeurd.’’

Bijschrift bij afbeelding:

Midden jaren zestig van de vorige eeuw verkeerde het Racing Team Holland in zijn gloriejaren. Rijders en technici bijeen op een groepsfoto. Vooraan, v.l.n.r.: Hans Koster, Freek Dudok van Heel, Ben Pon, Gijs van Lennep en David van Lennep. Daarachter, monteurs Karel Oudewortel, Jaap de Vries en Gerard Nol.

2007/08/20