Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Archief 2006

Oud coureur en wijnmaker Ben Pon zeventig

Bernardus Pon (Ben Pon jr) wordt op 9 december 70 jaar. Als Porsche coureur maakte hij in de jaren zestig grote faam. Hij verscheen aan de start in onder meer Le Mans, Monza, Goodwood, Nürburg en Zandvoort. Ben Pon behoort tot het selecte gezelschap Nederlandse coureurs die actief zijn geweest in de formule 1 Grand Prix.

Het autobloed is hem met de paplepel ingegoten. Bernardus Pon werd geboren als het vierde kind van Ben Pon die het merk Volkswagen in 1947 naar Nederland haalde en groot maakte. In 1965 startte Ben Pon jr bij het familiebedrijf en ging hij werken voor Pon Porsche Import. Hij beëindigde zijn autosportcarrière in 1968, maar neemt nog elk jaar deel aan het Monterey festival voor klassieke raceauto's in Californië, natuurlijk met een Porsche.

Racing Team Holland

Als Porsche-importeur richtte hij Racing Team Holland op met twee Porsches 906 en rijders van grote faam zoals Rob Slotemaker, Wim Loos, Gijs van Lennep en Ben zelf. Op www.vpro.nl is een half uur durende documentaire uit 1968 te bekijken over de coureur Ben Pon, getiteld 'Passing By' met camerawerk van Jan de Bont.

Ben behoorde tot 1981 met zijn broers tot de directie van het nog steeds groeiende Pon-concern. In 1989 kocht hij een stuk grond in Carmel Valley, Californië. Drie jaar later begon hij zijn eigen wijngaard: Bernardus Winery. De vier wijnen die Bernardus voortbrengt, kunnen zich meten met de besten uit de Franse Bordeaux.

Bernardus Lodge

De entrepeneur is nog altijd zeer actief. Eind jaren negentig opende hij de Bernardus Lodge, een luxueus villapark en kuuroord, in de omgeving van het befaamde circuit Laguna Seca. Zoals in zijn hele carrière al geldt, gaat Bernardus Pon ook hier voor absolute perfectie. Dus het villapark en het bijbehorende restaurant worden tot de beste in de regio gerekend, wat in deze welvarende streek veelzeggend is.

2006/12/08