Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Porsche Doppelkupplung (PDK)

911 Carrera 4S
Porsche Doppelkupplung (PDK)

Porsche Doppelkupplung (PDK)

Verbruik/emissie* 911 modellen: Stadsverkeer in l/100 km 18,9-11,2; Buitenwegen in l/100 km 8,9-6,5; Gemiddeld in l/100 km 12,4-8,2; CO2-emissie in g/km 289-194.

Alle 911 Carrera modellen zijn tegen meerprijs leverbaar met de 7-traps PDK met handbediening en automaatstand. Voor extreem snel schakelen zonder onderbreking van de trekkracht. En dat bij nog betere acceleratiewaarden en lager verbruik.

Totaal beschikt de PDK over 7 versnellingen. De versnellingen 1 tot en met 6 hebben een sportief karakter en de topsnelheid wordt in de 6e versnelling bereikt. De 7e versnelling is een overdrive en verlaagt het toerental voor nog lagere verbruikscijfers.

De PDK is samengesteld uit twee deeltransmissies die in één behuizing zijn ondergebracht. Voor twee transmissies zijn er ook twee koppelingen nodig. De tweevoudige koppeling verbindt de beide deeltransmissies met elkaar via 2 aparte prise-assen om de krachten afwisselend op de motor over te brengen.

Hierdoor wordt de motorkracht altijd via één deeltransmissie en één koppeling gedistribueerd, terwijl de volgende versnelling van de andere deeltransmissie al gekozen is. Tijdens het schakelen wordt één koppeling geopend terwijl de andere op hetzelfde moment wordt gesloten. Kortom, schakelen binnen milliseconden.

Het effect is direct merkbaar: het rijgedrag voelt nog sportiever aan, nog dynamischer, terwijl de souplesse aanzienlijk toeneemt. Afhankelijk van het gekozen schakelprofiel (SPORT knop wel of niet ingedrukt) varieert het schakelgedrag van comfortabel tot extreem sportief.